Parkinson Qigong: mindfulness in beweging ~ fitness, energie en aandachtstraining voor mensen met parkinson


MENU


Bianca Mollé: video "Vrij van Parkinson met qigong"

“Net toen de rups dacht dat de wereld voorbij was, werd hij een vlinder”.

Die uitspraak vond ik op een koelkast-magneet toen ik in de rij stond te wachten in een natuurvoedingswinkel, kort nadat ik de diagnose ziekte van Parkinson had gekregen. Dat werd mijn mantra. Ik had het nodig om dat tot mijn mantra te maken, omdat iets me zei dat ik wat goeds kon ontdekken in mijn situatie.

En wat was mijn situatie? Een aantal jaren had ik pijn gevoeld, en extreme vermoeidheid. Natuurlijk werd ik er niet jonger op, en lesgeven op school vergde zo veel energie van me in de klas, tijdens het corrigeren, en plannen in de ‘vrije uren”, dat ik dacht dat het gewoon een teken was dat ik met pensioen moest gaan.

En mijn handschrift was zo klein en verkrampt geworden, dat mijn studenten niet langer de heel overtuigende in inzichtgevende commentaren konden lezen die ik op hun proefwerken schreef.

Ook vertoonde ik een tremor, die in de laatste jaren veranderde van bijna verwaarloosbaar veranderde in formidabel. Toen die tremor me dwars ging zitten tijdens een van mijn favoriete activiteiten – eten, met name soep eten – maakte ik een afspraak met mijn eerste neuroloog. Zodoende kreeg ik in april 2008 de diagnose: ziekte van Parkinson. En kort na mijn pensionering in juni, begon ik met medicijnen. Ik nam Sinemet 25/100, het dopamine medicijn, 3 x per dag, en Requip 1 x per dag.

Na een poos begonnen mijn symptomen te verslechteren. Ik had de mogelijkheid om meer medicijnen in te nemen – iets wat ik niet wilde doen. Wat ik echt zocht: vermindering van de chronische pijn. Ik voelde continu de spieren van mijn rug, schouders en armen samentrekken.

Ook veranderde het trappenlopen in een moeizame onderneming. Met het gevoel alsof er zandzakken aan mijn armen en benen vast zaten als ik omhoog wilde naar de slaapkamer.

Alhoewel ik merkte dat ik steeds inactiever werd, is het niet zo dat ik me bij de situatie neerlegde. In het eerste jaar na mijn diagnose was ik heel actief met onderzoek en behandelingen. Ik bezocht 2 neurologen en een bewegingsziekte specialist, en bezocht het Parkinson’s Centrum in Sunnyvale, Californië. Ik meldde me aan voor het Parkinson’s Disease DNA onderzoek dat gesponsord werd door Sergei Brin van Google, en Michael J. Fox. Een onderzoek met de naam “23andMe”. Ik werd ervoor geselecteerd. Ook werd ik lid van de plaatselijke Parkinson supportgroep, onderzocht en las talloze boeken en websites. Ik beoefende yoga totdat ik te stijf werd voor de “omlaagkijkende hond” en zo ongebalanceerd raakte dat mijn boomhouding leek op de “omlaagvallende boom”.

Ik had elk pad onderzocht, alles bezocht, behalve binnen in mezelf.”

Meer over Bianca Mollé’s genezing van parkinson:

Bianca Mollé: seminar 19 juni over haar genezing van parkinson via Qigong

Bianca Mollé: video-interview met Nederlandse vertaling

Bianca Mollé: video interview “Vrij van parkinson”

Bianca Mollé: in gesprek met haar qigongleraar (Engelstalige audio)

Wekelijkse Parkinson Qigong lessen waarin we Bianca’s Mollé’s methoden integreren

Bianca Mollé over perfectie en zoeken naar de volmaakte methode

Bianca Mollé’s boek bespreking

]]>Vraag meer informatie, of geef je op:

nieuwsbrief  ~  mob: 06-40901590  ~  e-mail


Disclaimer

© Copyright 2014-2019 Robberto Bos Chi Kung, Doorwerth

MENU