Parkinson Qigong: mindfulness in beweging ~ fitness, energie en aandachtstraining voor mensen met parkinson


MENU


Helende verhalen: Qigong "echte medicijn" voor parkinson

Door Robberto Bos Wat kan Qigong betekenen voor mensen met de ziekte van Parkinson? Gary Turchin heeft die kwaal, en vertelt – na 1 jaar beoefening – wat Qigong voor hem doet (met een Nederlandse vertaling eronder):

Vertaling:

“Ik wist helemaal niet dat Qigong bestond – tot een paar jaar geleden. Een dokter noemde het als mogelijk behulpzaam bij de ziekte van Parkinson, die ik heb. Ik waardeer het feit dat dit iets is wat ik nu in dit lichaam nu kan doen. Ik heb waarschijnlijk zo’n 20 jaar zittende meditatie gedaan. En ik ontdekte dat zitten niet goed voor me is. Eigenlijk kan ik nog steeds zitten (mediteren), en ik zit ook nog wel wat. Maar lang zitten is het gewoon niet… Wat mijn lichaam nodig heeft, is beweging. Geïntegreerde beweging is wat ik nodig heb. Vele jaren lang was ik yogabeoefenaar, en ik doe nog steeds yoga. Maar dat wordt moeilijker en moeilijker. De eenvoud… Niet dat dit eenvoudig is. Nee het (Qigong) is niet simpel. Het heeft een elegantie. Heel plezierig. Ik houd van sommige van de… bijna ballet-achtige bewegingen. En om jezelf in die ruimte te krijgen… Ik groeide op als een sportman, we deden calisthenics, en we verbruikten onze energie op. Dit is precies het tegenovergestelde. Het werkt als echt geneesmiddel voor me. De combinatie van de medicijnen die ik neem, verhogen bepaalde energieniveau’s die qigong helpt te hanteren. De medicijnen creëren energie, niet noodzakelijkerwijs goede energie. In plaats van een ander medicijn te nemen om dat tegen te gaan, vind ik Qigong… dat is een basislijn voor mij: Qigong als tegenwicht voor dat bzzzzzzz… Het werkt balancerend. Op sommige dagen snák ik ernaar. Ik wou dat deze les vaker gegeven werd. Of dat ik naast een plek woonde waar ik gewoon de volgende deur in kan lopen om het (Qigong) te doen. Dus het is goed voor me. Ik zit veel tijd achter mijn computer, en kom dan in die geestelijke vicieuze cirkel terecht, en de energetische nervositeit neemt zo toe. Ik vind dat Qigong absoluut het beste wat ik kan doen voor mezelf. Wegstappen van de computer, een beetje beweging doen. Focussen op de energie, dan vind ik de energie, alsof ik net een bliksemafleider heb aangeraakt. En dan raakt de energie geaard. Misschien niet alles, maar hoe meer ik het doe, hoe meer ik dat voel. Maar het is alsof ik de energie kan gronden. En daar heb ik de laatste tijd op vertrouwd. Wallsquats… toen ik daarmee begon, kon ik het niet erg goed doen. Nu kan ik het heel goed. Ik kan het vrij doen, zonder muur of zoiets. Ik heb last van mijn knieën, maar die squats blijken daar geen negatief effect op te hebben, ik kan vrij makkelijk op en neer gaan. Dus het helpt een heleboel. Ik ben er erg dankbaar voor. En ik ben echt dankbaar voor deze vorm. Ik deed wel andere soorten (Qigong) – maar ik voelde me alsof ik achter liep, omdat ik niet aan de eisen kon voldoen. Ik voel me nooit zo in jouw lessen. Dat het op de een of andere manier verkeerd is wat ik doe. Ik waardeer wat jij zegt: dat je beter Qigong verkeerd kunt doen, dan helemaal geen Qigong doen. Dat grondt me. Op dat moment weet ik dat ik welkom ben, omdat ik het zo goed doe als ik kan.” Ergens anders zegt Gary: “Ik verlaat elke les met het gevoel alsof ik een psychische douche heb genomen, alsof mijn energiecircuits zijn gegrond, mijn Qi (energie) stroomt, vernieuwd, schoongemaakt, en geïnspireerd.” Gary Turchin volgt zijn qigong (chi kung) lessen ergens in de USA, maar zijn ervaringen komen sterk overeen met de

ervaringen van ParQinson Qigong deelnemers in Amsterdam

]]>Vraag meer informatie, of geef je op:

nieuwsbrief  ~  mob: 06-40901590  ~  e-mail


Disclaimer

© Copyright 2014-2019 Robberto Bos Chi Kung, Doorwerth

MENU