Parkinson Qigong: mindfulness in beweging ~ fitness, energie en aandachtstraining voor mensen met parkinson


MENU


Video: stilstaande mindfullness qigong

Door Robberto Bos

De “Kunst van het stil staan” (staan als een boom, “zhan zhuang”) is één van de onderdelen van de Parkinson Qigong trainingen.

Beschouw het als een soort staande meditatie of mindfulness, waarbij je innerlijke kracht ontwikkelt.

Van buiten gezien, lijkt het alsof je niets doet. Maar innerlijk kun je – als je de details hebt geleerd – een heleboel laten gebeuren. Ontspannen, gronden, relaxen, aandachtig bewustworden van je lichaam, energie laten stromen, goed in je lijf gaan zitten, stevig in je schoenen gaan staan, accepteren wat er allemaal van binnen gebeurt…

Als je je zittend of liggend probeert te ontspannen, is de kans groot dat je in slaap valt. Staande gebeurt dat niet gauw… Dus kun je veel bewuster ervaren wat er allemaal gebeurt.

Sommigen met parkinson ervaren dat ze gaan bewegen (trillen) als ze stil willen zijn. En dat ze stilvallen als ze willen bewegen. Raak je dan geïrriteerd? Of kun je daarmee leren omgaan? En misschien zelfs mee leren spelen?

In sommige vechtkunsten en qigong stijlen beoefent men dit stil staan heel langdurig. Bij de Parkinson Qigong training gaan we er speels en vriendelijk mee om.

Het is een hele kunst op zich. De details kun je leren in de lessen.Vraag meer informatie, of geef je op:

nieuwsbrief  ~  mob: 06-40901590  ~  e-mail


Disclaimer

© Copyright 2014-2019 Robberto Bos Chi Kung, Doorwerth

MENU