Parkinson Qigong: mindfulness in beweging ~ fitness, energie en aandachtstraining voor mensen met parkinson


MENU


Over hoop, optimisme en vertrouwen

Door Robberto Bos

Heb je de ziekte van Parkinson, dan willen de meeste mensen je vooral geen “valse hoop” geven… Blijft er dan nog hoop over? Volgens sommige bronnen wel degelijk.

Chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme - Loesje

“Hier is de simpele waarheid: mensen herstellen van Parkinson wanneer zij de overtuiging vasthouden dat herstel mogelijk is. Degenen die geloven dat ze hun gezondheid kunnen verbeteren, gaan inderdaad verbeteren. Zij nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en welzijn, en verbinden zich aan een programma dat hun lichaam de steun geeft die het nodig heeft om te helen.”
— Robert Rodgers, Ph.D., auteur van o.a. Road to Recovery from Parkinson’s Disease

“Ik heb geprobeerd om een positieve boodschap van vertrouwen en hoop te brengen. Maar sommige stellen dat ik een slechte dienst bewijs doordat ik valse hoop biedt.
Ik ging naar Google en typte “valse hoop” in.
Als eerste resultaat verscheen Wikipedia: ‘Hoop is het geloof in een positieve uitkomst in verband met de gebeurtenissen en omstandigheden in iemands leven.
De term valse hoop duidt op een hoop helemaal gebaseerd op een fantasie of een uiterst onwaarschijnlijk resultaat.’
Herstel van Parkinson is geen ‘hoop helemaal gebaseerd op een fantasie of uiterst onwaarschijnlijk resultaat’.
Herstel van Parkinson is geen valse hoop!
Ik bén hersteld, en ik zie niet waarom jij niet ook kunt herstellen.
Het moet wel heel duidelijk zijn dat ik geen hoop en geloof propageer zonder actie.
Aan de andere kant, als je lijdt aan Parkinson, en gelooft dat herstel van Parkinson een “fantasie of uiterst onwaarschijnlijk resultaat” is , dan is het waarschijnlijk moeilijk, zo niet onmogelijk, om te herstellen.”
— Howard Shifke (met behulp van o.a. chi kung hersteld van Parkinson) op zijn blog Fighting Parkinson’s Drug Free

“- ‘Dum spiro spero: Zo lang ik adem, hoop ik’. Er is altijd hoop… Een cliënte, Gertrude, die beschreven staat in hoofdstuk 19, kreeg haar normale motorische en mentale functioneren terug 10 jaar nadat ze stopte met haar (Parkinson) medicatie.”
— Dr. Janice Walton-Hadlock, in haar boek Recovery from Parkinson’s

“Wat me opvalt bij alle voorbeelden (van deels of geheel herstelde mensen) is de grote bereidheid die mensen hebben om te blijven geloven in datgene wat ze doen. En, zonder uitzondering, met een grote discipline…
…Als ik echt de verantwoordelijkheid voor mijn eigen genezing wilde gaan nemen, moest ik ook ergens in geloven. Geloof is voor mij sterk verbonden met actie. De ziel verlangt, de geest gelooft en het lichaam doet…
…Verlangen zonder geloof zou niet leiden tot succes en geloof zonder verlangen zou niet leiden tot succes; geloof zonder actie niet zou niet leiden tot succes en actie zonder geloof zou ook niet leiden tot succes. Verlangen, geloof en actie horen onlosmakelijk bij elkaar. Ik wachtte af en bleef koppig geloven dat ik mijzelf zou kunnen helen, ook al wist ik nog niet hoe…
…Ik ga alleen om met mensen die geloven in genezing. Als ik met een therapeut aan de slag ga, vraag ik eerst of deze gelooft in mijn genezing. Is dat niet het geval, dan is dat prima, maar dan ga ik het proces met deze therapeut niet aan…”
— René Kuiper (10 jaar Parkinson, medicijn-vrij, beoefent o.a. chi kung) op zijn blog Omgaan met Parkinson

“Ik ben dankbaar voor mijn voortdurende geloof in het genezingsproces, zelfs als het uitdagend was…
Ik deed elke dag uren qigong om mijn hersenen te opnieuw te trainen.
Het is mijn overtuiging dat genezende energie als medicijn werkte.”
Bianca Mollé (hersteld van de ziekte van Parkinson)

“We mogen met CAM (Complementary & Alternative Medicine) onze patiënten geen valse hoop geven,
door CAM kritiekloos te omarmen, dat is waar,
maar ik wil ze ook geen valse hopeloosheid geven,
door CAM bij voorbaat uit te sluiten!”
— Dr. David Servan Schreiber

“De stellige overtuiging dat Parkinson ongeneeslijk is,
draagt stevig bij tot het níet genezen van Parkinson.”
— JosieVraag meer informatie, of geef je op:

nieuwsbrief  ~  mob: 06-40901590  ~  e-mail


Disclaimer

© Copyright 2014-2019 Robberto Bos Chi Kung, Doorwerth

MENU